Polští historici se zaměří na činnost státní bezpečnosti mezi umělci

Polský Ústav národní paměti začal zkoumat činnost bývalé státní bezpečnosti mezi umělci. Zájem o tuto oblast vyvolal případ známého herce Macieje Damięckého, který s tajnou službou spolupracoval 16 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

svazky StB

svazky StB | Foto: Archiv ČRo

Historici Ústavu národní paměti chtějí v archivech bývalé státní bezpečnosti zjistit, které umělce komunistická tajná policie donutila ke spolupráci, proč a jaké z toho měla dotyčná osoba výhody.

"Nejde o žádný hon na čarodějnice," ujišťuje ministr kultury Kazimierz Ujazdowski. Poznání minulosti je podle něj v zájmu umělců. "Intelektuální a kulturní elity by měly vždy stát na straně pravdy," dodává Ujazdowski.

Případ tajného spolupracovníka herce Macieje Damięckého určitě nebude jediný, domnívají se historici. Chtějí se také dozvědět, jaké mechanismy StB používala. Podle koordinátora celého projektu profesora Andrzeje Chojnowského StB pozorně sledovala uměleckou sféru a mistrně ve svůj prospěch využívala konflikty mezi umělci i jejich slabší stránky - například ješitnost a závist.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme