Jižní Tichomoří zasáhla ničivá vlna tsunami

Šalamounovy ostrovy sčítají škody po ranním silném zemětřesení a následných vlnách tsunami. Podle dostupných informací si přírodní živel v jižním Tichomoří vyžádal 15 mrtvých. Další lidé jsou ale stále nezvěstní a počet mrtvých se tak podle úřadů nejspíš ještě zvýší. Kvůli hrozícím vlnám tsunami bylo dnes ale v pohotovosti celé Tichomoří - od Austrálie až po Havajské ostrovy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tsunami

tsunami | Foto: NOAA

Epicentrum otřesů se nacházelo přibližně 350 kilometrů severozápadně od metropole Šalamounových ostrovů Honiara v asi desetikilometrové hloubce. Dosáhlo 8. stupně Richterovy škály.

Úřady vzápětí varovaly před nebezpečím, že by po otřesech mohly následovat ničivé vlny. V pohotovosti bylo celé Tichomoří od Austrálie po Havajské ostrovy.

Několik metrů vysoká vlna tsunami zpustošila město Gizo s 20.000 obyvateli v západní části Šalamounových ostrovů. Tisíce lidí prchaly v panice do bezpečí, zatímco voda polykala jejich domy. Bez přístřeší zůstalo až 3000 obyvatel.

"První informace mluvily o tom, že přišla velká vlna, která zalila město a zničila mnoho budov, včetně velkého kostela. Dva lidé při tom zemřeli. Zaznamenali jsme ale i zprávy ze západního ostrova, a ty mluvili o dalších třech mrtvých. Hodně lidí se stále pohřešuje," řekl v televizi CNN mluvčí ostrovní vlády.

Vláda Šalamounových ostrovů už poslala na postižený západ země pomoc v podobě stanů, zásob jídla a vody - na některá místa, hlavně na menší ostrovy se ale pomoc dostane jen pomalu. Po zemětřesení vyhlásily varování před tsunami také další země v oblasti včetně Indonésie.

Australská vláda nechala uzavřít pláže na celém východním pobřeží a v Sydney například nejezdily trajekty. Přívalové vlny ale k jejich břehům nedorazily a úřady tak po 9 hodinách poplach ukončily.

Martin Hromádka, Vojtěch Berger, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme