Baltskému moři zřejmě hrozí ekologická katastrofa

Časovanou nálož představuje podle některých expertů rozpadající se munice. Ta se na mořském dně ocitla po skončení druhé světové války, ale i v pozdější době. Ohroženi jsou nejen rybáři nebo posádky lodí, ale taky turisté slunící se na plážích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hladina vody

hladina vody | Foto: Milan Kopp

Na 3000 kilogramů munice uvízne v průměru ročně v sítích každého baltského rybáře, tvrdí odborník na problematiku životního prostředí Stephan Nehring. On i další účastníci berlínské expertní konference varovali před podceněním problému, který by se mohl změnit v katastrofu "černobylských rozměrů," jak řekl ruský vědec Tengiz Borisov.

Podle serveru SPIEGEL-Online představují hrozbu také bojové látky unikající z rozpadajících se hlavic. To by mohlo znamenat přímý zásah do potravního řetězce a skutečnost, že baltské ryby přestanou být poživatelné.

Přímé nebezpečí hrozí stále více lidem, včetně návštěvníků pláží, kam mořské proudy nevybuchlou munici vynášejí. Staré miny, letecké pumy a torpéda by podle expertů mohly výrazně promluvit i do výstavby 1200 kilometrů dlouhého plynovodu, který má vést z Ruska po dně Baltu do německého Greifswaldu.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme