Ministr spravedlnosti navrhuje zpřísnit tresty za korupci veřejných činitelů

Tresty za korupci by měly být přísnější. V novele trestního zákona to požaduje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Za braní úplatků by hrozilo až dvanáct let vězení, za praní špinavých peněz až deset a za podplácení maximálně dva roky. Novelu má v následujících měsících projednat vláda. Platit by mohla začít už počátkem příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil | Zdroj: ČTK

Novela obsahuje také některé novinky, například zákaz činnosti až na deset let. "Souvisí-li nějak korupční jednání s funkcí, postavením či činností dotyčného, tak mu zkrátka bude soud muset uložit trest zákazu činnosti. Dosud tato povinnost v trestním zákoníku nebyla. Na soudu bude otázka posouzení, na jakou dobu tento zákaz činnosti bude uložen. Novela počítá s tím, že to bude až na dobu deseti let," upozornil ministr Pospíšil.

Pachateli by pak soud mohl také nechat propadnout majetek. Novela je nicméně obecná, takže nerozlišuje, jestli se korupce dopustil vysoký státní úředník nebo jen funkcionář na obcích.

Ministr Pospíšil si od novely slibuje to, že pomůže zlepšit boj s korupcí v Česku. Celkově by se měly tresty zvýšit asi o třetinu, u některých trestných činů až o polovinu. Zabránit pasivitě občanů a toleranci korupčního jednání chce i tím, že v nejzávažnějších případech bude posuzovat nenahlášení korupčního jednání jako trestný čin.

Podle stínové ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešové to ale nic neřeší. Zpřísnění trestů je podle ní totiž až tím posledním článkem řetězce."Tady by měla být politická vůle korupci stíhat, což jsem zatím nezaznamenala, viz případ pana Čunka setrvávajícího ve vládě, a potírat ji se vší důsledností. Co je nám pak platné, když budou zvýšené tresty, když se ta věc ani nemusí k soudu dostat a zamete se pod koberec třeba v přípravném řízení," říká Benešová.

Jako krok správným směrem vidí novelu Adriana Krnáčová z české pobočky Transparency International. Jak ale řekla v pořadu 20 minut Martina Veselovského, aby měla smysl, musí se změnit i způsob vyšetřování a postihování korupce. "Je důležité, i když už máme tu zvýšenou trestní sazbu, aby byla využívaná, aby někteří ti, kteří byli shledáni vinnými, neodcházeli ze soudních síní například s podmínkou," řekla Českému rozhlasu Krnáčová.

Strategii pro boj s korupcí v letech 2006 až 2011 vypracoval ministr vnitra Ivan Langer. Kromě postihu se dále opírá i o prevenci a průhlednost. Kabinet chce v jejím rámci zavést i "černou listinu" lidí odsouzených za korupci v souvislosti s veřejnými zakázkami, soutěžemi a dražbami.

Veronika Malá, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme