Vláda pro nový památník v Letech u Písku

Předseda vlády Mirek Topolánek má v ruce reálný investiční záměr na romský památník v Letech u Písku. Předložili mu ho před několika týdny jihočeští Romové. Topolánek to oznámil v Českých Budějovicích s tím, že to považuje za důstojné vyústění mnohaleté diskuse.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začátek obce Lety

Začátek obce Lety | Foto: Jan Rosenauer

Žádná vláda totiž nenašla dost peněz na přemístění vepřína. Nemá na to ani ta nynější - proto by se na financování projektu měli podílet všichni zainteresovaní a není vyloučeno i vypsání veřejné sbírky.

"I kraj a krajská reprezentace tento záměr podporuje a teď musíme pouze najít jen určitý konsensus z hlediska financování a mohli bychom vyřešit jeden trochu psychologický problém, který nám nedělá dobré jméno ani doma, ani v zahraničí. Ta finanční rozvaha je řádech milionů, případně desítek milionů, ne více."

Někteří Romové ale o žádný památník nestojí, říká prezident Výboru pro odškodění romského holocaustu Čeněk Růžička: "Tak jak je nouzově pohřebiště vedle té stávající prasečí farmy upraveno, tak na tom nebudeme nic měnit. My tam nehodláme stavět žádné památníky. Vůbec. V Letech a tamtěch místech žádný památník stát nemůže. My jenom požadujeme, aby prasečák z místa, kde romští vězňové žili, tak aby ho odstranili. Nic víc!"

V Letech stával v roce 1942 sběrný tábor, v němž zahynulo přes 300 Romů. Další byli transportováni do koncentračního tábora v Osvětimi. Na místě tábora nyní stojí velkokapacitní vepřín. Minulá vláda se loni po letech sporů v červnu zavázala, že vepřín přestěhuje a na jeho místě postaví památník.

Milan Kopp, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme