V Karlsruhe vzpomenou výročí zločinu teroristů Frakce Rudé armády

Přesně před třiceti lety zavraždilo komando Frakce Rudé armády spolkového generálního prokurátora Siegfrieda Bubacka. Začala tak bezprecedentní vlna krvavých činů nechvalně proslulé německé teroristické organizace. V jejím hodnocení se německá společnost dodnes rozchází. Násilnou smrt Siegfrieda Bubacka si dnes v Karlsruhe chtějí připomenout tisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Christian Klar

Christian Klar | Zdroj: ČTK

Nejvyššího státního žalobce považovali levicoví extremisté za osobu přímo zodpovědnou ze smrti několika spolubojovníků. 7.dubna 1977 Siegfrieda Bubacka a další dva muže, kteří s ním jeli v autě, na jedné z křižovatek v Karlsruhe doslova rozstříleli.

"Z toho, jak byl atentát proveden, mi bylo hned jasné, že to musela být RAF, kdo zločin spáchal. Když jsem viděl, že střely prolétly autem naskrz, bylo evidentní, že útočníci použili speciální průraznou munici," řekl stanici SWR policista Willy Schmidt, který jako jeden z prvních dorazil na místo činu.

Během roku 1977 padli teroristům z Frakce Rudé armády za oběť i další prominenti; bankéř Jürgen Ponto a hlavně prezident Svazu zaměstnavatelů Hanns-Martin Schleyer. Němcům se třicet let staré děsivé vzpomínky vrátily v podobě tahanic kolem předčasného propuštění tehdejších pachatelů.

Karl-Heinz Dellwo, bývalý příslušník RAF, se činy organizace snaží ospravedlňovat: "Já prostě nemohu oddělit vznik RAF od poválečných dějin Německa. Ve spolkové republice se vytvořila postfašistická společnost, ve které byla spousta nacistů. Měli jsme právo se od nich distancovat a nezaplést se s nimi."

K vražednému komandu patřili také vůdci tzv. "druhé generace" RAF, Brigitte Mohnhauptová a Christian Klar. Oba odmítají dodnes prozradit, kdo konkrétně Nejvyššího státního žalobce zastřelil.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme