Srebrenický masakr příčinou pádu nizozemské vlády

Nizozemsko je bez vlády. Tamní kabinet odstoupil kvůli zprávě z minulého týdne o masakru ve Srebrenici v roce 1995. V oblasti v té době působili nizozemští vojáci a podle odborné zprávy jich bylo málo, byli špatně vyzbrojení a neměli jasně definované pravomoci. Do Srebrenice pronikly bosenskosrbské jednotky a zabily na osm tisíc bosenských Muslimů - podle zprávy Nizozemského ústavu pro dokumentaci války nesou přímou odpovědnost za jejich smrt nizozemští příslušníci sil OSN.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wim Kok

Wim Kok | Zdroj: ČTK

V Nizozemí jsou ale už na 15. května naplánovány parlamentní volby, a proto mnozí hodnotí krok kabinetu jako pouze formální. Jak také informuje zpravodaj Českého rozhlasu v zemích Beneluxu Milan Fridrich, demise vlády je důkazem toho, že obvinění vznesená ve zprávě nedávají Nizozemcům spát.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Demise nizozemské vlády

Holandský válečný institut tvrdí, že OSN umístila do Srebrenice jen 110 nizozemských vojáků, což byla velká chyba. "Členové OSN museli vědět, že se tak Srebrenica nedá ubránit," uvádí dokument. Analýza překvapivě kritizuje také samotnou armádu bosenských Muslimů, že útok bosenských Srbů na město vyprovokovala. Nizozemský válečný institut také tvrdí, že do masakru nebyla nijak zapojena tehdejší jugoslávská vláda nebo srbský ex-prezident Miloševič. "Neexistuje žádný důkaz proti jugoslávským úřadům", tvrdí analýza navzdory tomu, že kvůli válečným událostem v Bosně včetně masakru ve Srebrenici čelí Slobodan Miloševič před haagským mezinárodním tribunálem obvinění z genocidy.

Milan Kopp, Milan Fridrich, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme