V Tatrách se střetli ochránci přírody s dřevorubci státních lesů

V Tatranském národním parku na Slovensku se střetli ochránci přírody a dřevorubci ze státních lesů. Lesníci vjeli těžebními stroji do Tiché doliny, která patří mezi nejpřísněji chráněné oblasti ve Vysokých Tatrách. Obě strany vedou o toto území tvrdý spor od roku 2004, kdy větrná smršť zničila tamní smrkové porosty. Za tu dobu se Tichá dolina stala symbolem odporu proti těžbě v národním parku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lesníci nejdřív rozmístili před Tichou dolinu tabule se zákazem vstupu a uzavřeli všechny turistické chodníky. Aktivisté tedy nesmějí do lesa vkročit legálně, navíc jim v tom brání soukromá bezpečnostní agentura.

Podle ochránců přírody nemají státní lesy potřebná povolení a těžbou porušují zákon. To Českému rozhlasu potvrdili i zaměstnanci správy národního parku. Jádrem problému je letitý spor, zda nechat les po kalamitě přirozené obnově, nebo ho vykácet znovu ho vysadit uměle.

Státním lesům se už podařilo vytěžit 97 procent kalamitního dřeva a Tichá dolina je poslední místo, které správa národního parku uhájila. Proti těžbě se postavili i přírodovědci z České republiky, především z Jihočeské univerzity, kteří poslali dopis ministrovi životního prostředí. Ten se zatím ke sporu nevyjádřil.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme