Dlouholetý šéf Siemensu ztroskotal na korupční aféře

Skandál v německém koncernu Siemens se dál rozrůstá. Předseda dozorčí rady firmy Heinrich von Pierer totiž údajně už před deseti lety věděl o podezření, že odborová organizace AUB inkasuje od jeho společnosti ilegálně tučné obnosy. Jeden z předních německých manažerů oznámil v noci na pátek svou rezignaci. Jejím důvodem ale prý nebyla osobní odpovědnost za aféru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Heinrich von Pierer

Heinrich von Pierer | Foto: AFP

Vedení Siemensu mělo podle německých vyšetřovatelů ilegálně financovat vznik a existenci odborové organizace AUB, která se stala jakýmsi protipólem odborového svazu IG Metall. Siemens přes AUB ovlivňoval volby do podnikové rady společnosti a tím i některá klíčová rozhodnutí.

Podle listu Süddeutsche Zeitung měl koncern od roku 1991 investovat do odborové organizace na 50 milionů eur. Tentýž deník napsal, že někdejší dlouholetý šéf Siemensu a předseda dozorčí rady Heinrich von Pierer už v roce 1997 měl na existenci těchto ilegálních plateb minimálně podezření.

Manažer tvrdí, že mezi jeho odchodem z funkce předsedy dozorčí rady a aférou kolem podplácení odborů není žádná spojitost. Pierer nepřímo kompromituje také kancléřku Angelu Merkelovou, mezi jejíž poradce patří. Podle Merkelové má ale prominentní manažer zůstat šéfem vládní Rady pro inovace.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme