Krejčíře zatkli s falešným pasem v Jihoafrické republice

Jihoafrická policie zadržela o víkendu na letišti v Johannesburgu uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Podle ministra vnitra Ivana Langera vstoupil do této země pod falešnou identitou. Naše úřady teď vyjednávají o jeho vydání. Krejčíř je v České republice obviněn z řady zločinů, před spravedlností uprchl na Seychelské ostrovy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografie zadrženého kontroverzního miliardáře Radovana Krejčíře

Fotografie zadrženého kontroverzního miliardáře Radovana Krejčíře | Zdroj: ČTK

Krejčíř byl zatčen v sobotu v 18:00. "Měl falešné doklady. Odpor nekladl, byl velmi překvapen," řekl novinářům Langer. Zatčení Krejčíře je podle něj výsledkem mezinárodní spolupráce, na případu se podílelo pět dalších zemí.

Podle Langera je Krejčíř momentálně stále v Johannesburgu, začala běžet lhůta pro jeho vydání. Teď musí ministerstvo spravedlnosti připravit všechny extradiční podklady a zajistit, aby Česká republika požádala o vydání Krejčíře, dodal Langer.

Žádost o předběžnou vazbu na Krejčíře měla být odeslána ministerstvem spravedlnosti do JAR už v pondělí. Podle šéfa resortu Jiřího Pospíšila je délka předběžné vazby 18 dní a lze ji prodloužit na 40 dní. V této době musí Česká republika doručit žádost o vydání. Poté ji posoudí jihoafrické orgány.

"Ministerstvo spravedlnosti bude žádat, aby tato předběžná vazba byla uvalena na celých 40 dní. Záleží v tuto chvíli na orgánech Jihoafrické republiky, zda nám vyjdou vstříc a zda naší žádosti vyhoví," řekl Pospíšil. Již v roce 2003 vydala JAR do Česka dva české občany. Proces vydání trval řádově několik měsíců.

Krejčíř je v Česku stíhán především pro třímiliardový celní dluh za dovoz ropných produktů a pokus o komplikovaný podvod na státním podniku Čepro. Policie jej také podezřívá z přípravy vraždy celníka. Před spravedlností uprchl na Seychelské ostrovy.

Cestování mimo ostrovy se mu však podle mluvčího civilní rozvědky Bohumila Šrajera nevyplatilo. Důvody, proč Krejčíř do JAR vycestoval, rozvědka zná, nechce je ale prozradit. "Krejčíř tady disponoval pověstí movitého člověka, během pobytu na Seychelách se ale tato pověst nepotvrzovala," naznačil Šrajer s tím, že si tam Krejčíř vytvořil problémy a také řadu nepřátel.

Rozvědka se o Krejčíře zajímala již delší dobu na základě vládního usnesení o možném narušení ústavního pořádku a českých ekonomických zájmů. Podle všeho získala informace o Krejčířově plánu odjet do Jihoafrické republiky a informovala tamní úřady. Věděla zřejmě i jaké falešné doklady použije.

Podnikatel předloni zmizel policistům při domovní prohlídce v luxusní černošické vile. Soud na něj pak vydal mezinárodní zatykač. Krejčířova manželka Kateřina, kterou česká policie stíhá za podílnictví, pak i se synem odcestovala na zahraniční dovolenou, v Dubaji se setkali s Krejčířem a společně odletěli na Seychelské ostrovy. Podle Šrajera ale Krejčíř do JAR cestoval sám a jeho manželka zadržena nebyla.

Krejčířovu vydání do Česka bránilo dosud mimo jiné to, že si před několika roky koupil seychelské občanství. Letos v únoru podepsali zástupci Česka s představiteli Seychelských ostrovů návrh smlouvy o vydávání zločinců a hledaných lidí. Návrh se vztahuje i na Krejčíře. Text dokumentu ještě musí v obou státech projít schvalovacím procesem.

Renáta Prátová, Martin Hromádka, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme