Automobilka KIA oficiálně otevřela svou továrnu na Slovensku

S velkou slávou oficiálně otevřela společnost KIA automobilku na Slovensku. Továrna už vyrábí od listopadu a odjelo z ní téměř 40 tisíc vozů. Potřásaní rukou prezidenta firmy a slovenského premiéra mohli pozorovat za plotem i lidé, kteří dosud marně čekají na peníze za prodané pozemky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní otevření továrny KIA na Slovensku

Slavnostní otevření továrny KIA na Slovensku | Foto: AFP

Kvůli nezaplaceným pozemkům chtějí lidé obsadit přístupovou cestu, kterou považují stále za svoji. Na vině však není KIA, ale slovenská vláda, která pozemky vykupovala. Premiér proto slíbil, že 150 milionů korun dostanou věřitelé co nejdřív.

Na peníze tentokrát od firmy KIA čekají i starostové obcí v okolí továrny, jako například Milan Tichák z Krasňan. "Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. To znáte i u vás v Čechách," postěžoval si Českému rozhlasu Tichák. V katastru Krasňan stojí totiž luxusní jihokorejská vesnice, vybudovaná ale byla načerno a domy nejsou dodneška zkolaudované.

KIA však navzdory právnímu vzduchoprázdnu spolehlivě vyrábí, snížila nezaměstnanost v regionu na minimum a třemi procenty se podílí na růstu slovenského hospodářství.

Marie Matúšů, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme