Vrchní státní zastupitelství popřelo tvrzení z Kubiceho zprávy

Informace šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy a o jeho propojení s některými politiky se nepotvrdily. K tomuto závěru dospěla zvláštní skupina Vrchního státního zastupitelství, která se zabývala takzvanou Kubiceho zprávou. V ní právě ředitel ÚOOZ o propojení podsvětí s politikou mluvil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchní státní zastupitelství v Praze

Vrchní státní zastupitelství v Praze | Foto: Archiv ČRo

Ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice loni v květnu, krátce před volbami, ve sněmovně řekl, že tehdejší premiér Jiří Paroubek (ČSSD), ministerstvo vnitra a policejní prezident se snaží ovlivňovat vyšetřování některých případů, včetně vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka nebo kauzy biolíh.

Tvrzení, obsažená v takzvané Kubiceho zprávě, analyzovala zvláštní skupina žalobců. Ta dospěla k závěru, že se nepotvrdila. Radiožurnálu to řekla mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová.

"V žádné z trestních věcí, kterou zmiňovala takzvaná Kubiceho zpráva, nebyl žádný ze státních zástupců vykonávajících dozor v těch věcech nikým kontaktován v zájmu ovlivnit průběh trestního řízení, ale ani neobdržel podobný signál od policejních orgánů."

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová Radiožurnálu řekla, že Kubiceho zpráva měla dvě části. První se věnovala propojení zločinu s některými politiky. "Druhá část té zprávy, to byly informace, které jsme získali z domovní prohlídky, a také tak to bylo předneseno poslancům. Byly to nepodložené informace; my jsme nikdy neříkali, že ty informace jsou pravdivé. My jsme jenom chtěli říci poslancům, co vlastně podsvětí schraňuje na veřejně známé osoby a jaké informace jsou předmětem obchodování v rámci podsvětí."

ÚOOZ podle Kosinové dosud od žalobců žádné informace nedostal. "Zatím nemáme jediný signál, že by květnový krok toho, že jsme šli do parlamentu, byl chybný," dodala mluvčí policejního útvaru.

Předsedu ČSSD Jiřího Paroubka zjištění státního zastupitelství nepřekvapila. Premiéra Mirka Topolánka (ODS) vyzval, aby se omluvil za své výroky, kdy spojoval ČSSD s organizovaným zločinem. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) by pak podle něj měl z věci vyvodit osobní důsledky.

"Pan ministr vnitra by měl odstoupit, je zřejmé, že za touto aférou, kterou lze dneska bez nadsázky nazvat jako Langergate, tak je on a poslanec Vidím," uvedl šéf sociální demokracie.

Ministr Langer zatím nechtěl zjištění Vrchního státního zastupitelství komentovat. "Je to pro mě nová informace a velmi kusá, je to jen závěr, a k tomu, abych si mohl udělat názor, tak potřebuji znát obsah celé té zprávy Vrchního státního zastupitelství."

Sociální demokracie se už několik měsíců snaží prosadit vytvoření parlamentní vyšetřovaní komise ke Kubiceho zprávě. Ani dnes ale s tímto návrhem ve sněmovně neuspěla. ČSSD tvrdí, že zpráva vznikla na politickou objednávku občanských demokratů s cílem sociální demokraty poškodit před volbami.

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme