ČSSD žádá odchod Langera, Vidíma i Kubiceho

Sociální demokracie chce, aby kvůli takzvané Kubiceho zprávě padaly hlavy. Ze svých funkcí by podle ČSSD měli odstoupit nebo být odvoláni ministr vnitra za ODS Ivan Langer, poslanec ODS Jan Vidím a šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice se spolupracovníky. Vrchní státní zastupitelství totiž nepotvrdilo tvrzení Jana Kubiceho o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy a politickém ovlivňování vyšetřování závažných případů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Foto: Marián Vojtek

Langer, Vidím i Kubice se spolupracovníky jsou podle ČSSD hlavními aktéry celé aféry. Šéfa resortu vnitra sociální demokraté podezírají z toho, že byl politickým iniciátorem celé věci, poslanec Vidím se pak měl podílet na vzniku aféry. Důsledně přezkoumat by se podle ČSSD měla i všechna trestní oznámení, která byla v souvislosti s Kubicem podána.

Podle šéfa Lidového domu Jiřího Paroubka nebude strana váhat vzít věc i do Štrasburku. "Pokud vyčerpáme všechny prostředky v České republice, a nebude-li to dostatečné, obrátíme se na soud pro lidská práva ve Štrasburku."

Jan Vidím jakoukoli spojitost s aférou odmítá. Ministr vnitra Ivan Langer považuje obvinění za směšná. "Je to prostě mindrák, který má Jiří Paroubek způsobený tím, že nevyhrál volby, a proto hledá, hledá a hledá někoho, kdo to zavinil - místo toho, aby se podíval do zrcadla," míní Langer.

Ministr vnitra současně připomněl, že celá aféra vznikla za vlády ČSSD. Přímo Jana Kubiceho odvolávat nehodlá, vyřešit by si to totiž podle něj měla sama policie. Tu chce také vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula požádat o vysvětlení celé věci.

"Jak je možné, že pracovníci jednoho útvaru nadále tvrdí, že jejich práce je ovlivněná, a od samotných zpracovatelů či státních zástupců konkrétních kauz se takovéto informace nedozvídáme?", uvedl vrchní žalobce Rampula ve vysílání Radiožurnálu.

Se závěry státního zastupitelství seznámí poslance ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme