Osobnosti podpořily v Berlíně kubánskou opozici

Kuba se opět může stát prosperující a svobodnou zemí. Záleží ale na tom, jak na ní dojde ke společenským změnám. I takové myšlenky zazněly na konferenci Mezinárodního výboru pro demokracii na Kubě, která dnes začala v Berlíně. Cílem setkání politiků, zástupců nevládních organizací a také bývalých kubánských disidentů je mimo jiné také podpora opozičních sil a politických vězňů na Kubě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastníci konference Demokracie na Kubě v Berlíně

Účastníci konference Demokracie na Kubě v Berlíně | Zdroj: ČTK

O konferenci se kubánská veřejnost určitě dozví. Vládní deník Granma, se o ní zmiňuje jako o další schůzce nepřátel kubánského lidu. Informace o konferenci a výrazy solidarity jejích účastníků předají různé nevládní organizace rodinám vězněných disidentů přímo na Kubě. Obyvatelé ostrova o ní uslyší ze zahraničních rádií.

Zakladatel Mezinárodního výboru pro demokracii na Kubě, bývalý prezident Václav Havel z vlastní zkušenosti ví, jak zájem světové veřejnosti potlačované opozici pomáhá. "To může usnadnit život disidentům, že to může někdy vést k předčasnému propuštění politického vězně," řekl Havel.

To se stalo i v případě novináře Manuela Vazqueze Portala, který byl odsouzen k 18 letům vězení. "Podle něj vyšle berlínská konference kubánským disidentům jasnou zprávu o tom, že nejsou sami. Že velká část světa bojuje za jejich propuštění a také za svobodnou Kubu," dodal bývalý kubánský disident.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme