Ropákem roku vyhlásili ekologové ministra Římana

Ropákem roku 2006 je ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Ekologové mu udělili anticenu za snahy o zvýšení emisních limitů, podporu těžby hnědého uhlí a za souhlas s výstavbou dalších dvou bloků Temelína. Nelichotivé ocenění Zelená perla 2006 za nejhorší antiekologický získal primátor Teplic a senátor za ODS Jaroslav Kubera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Říman

Martin Říman | Foto: MPO

Výsledky obou anket dnes v Brně uveřejnili členové ekologické organizace Děti Země. Ropáka udělují za nejhorší počin proti přírodě a navrhli na něj 20 kandidátů. Ministru Římanovi hodnotící komise přiřkla anticenu hned za několik počinů, vyjmenoval za pořadatele Miroslav Patrik:

"Za klíčovou roli při schvalování národního lokačního plánu na roky 2008 až 2012, který předpokládal zvýšení emisí oxidu uhličitého a emisních povolenek, za podporu prolomení územních limitů v severních Čechách další těžbou hnědého uhlí, za podporu vývozu čisté elektrické energie z České republiky v letech 2008 až 2012 a vyjadřoval se souhlasně k dostavbě jaderné elektrárny Temelín o další dva bloky."

Na Zelenou perlu bylo navrženo 70 lidí. Senátor Kubera si toto ocenění vysloužil za věty pronesené v Senátu během projednávání petice desítek tisíc lidí proti tomu, aby vedla silnice R 43 přes Brno - Bystrc. Doslova řekl: "Navrhuji, abychom se peticemi příliš nezabývali, protože je stejně nevyřešíme, vzali je na vědomí a spíš nutili, aby nám je petičníci neposílali."

Petice proti stavbě silnice R43 na jihu Moravy je jednou z největších akcí svého druhu v Česku. Podepsalo ji celkem 35.000 lidí. Kubera však na svém výroku trvá. "Myslím si obecně, že petice díky tomu, že podpis na petici nic nestojí, jsou velmi často zneužívané, ale hlavně petenti si myslí, že když napíšou petici, tak jim stoprocentně musí být vyhověno," uvedl Kubera.

Největším překvapením letošního ročníku obou anket se stal podle pořadatelů prezident Václav Klaus. Ropák mu unikl o 54 bodů, Říman jich dostal 269. Hlava státu byla na Ropáka navržena za "bagatelizaci" problému globálních změn klimatu. Ropákem se stal již v roce 1993 coby premiér "za prosazení dostavby jaderné elektrárny Temelín a za ekonomickou politiku, která přeměňuje přírodu na ekonomický ukazatel - výši hrubého domácího produktu". Se svými dvěma výroky se letos dostal také mezi finalisty ankety Zelená perla.

Ivana Solničková, Vladan Dokoupil, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme