Vláda schválila zákon upravující prodej léků přes internet

Volně prodejné léky a vitamíny bychom si mohli od příštího roku koupit také na internetu. Počítá s tím návrh zákona o léčivech, který schválila vláda. Nyní ho posoudí sněmovna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Archiv ČRo

Podle náměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra norma rovněž zvyšuje požadavky na registrované léky, zejména z hlediska bezpečnosti.

"Současně umožňuje orgánu dohledu, což je státní ústav pro kontrolu léčiv, zabývat se již registrovanými léčivými přípravky a vyhodnocovat na základě nových poznatků jejich účinnost a bezpečnost," uvedl Šnajdr.

Prodej léků přes internet umožňuje sice už zhruba rok vyhláška ministerstva zdravotnictví, kvůli právním nejasnostem ho ale zatím nabízí jen pár desítek ze zhruba 2200 českých lékáren. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek proto přišel s novým zákonem.

Podle vládní předlohy by internetový prodej mohla nabízet kamenná lékárna s povolením od Státního ústavu kontroly léčiv. Získá je v případě, že splní všechny hygienické předpisy a má i potřebné odborné zázemí. Na webových stránkách ústavu si občané mohou ověřit, zda lékárna povolení má.

Vláda si od svého návrhu slibuje také sjednocení práva České republiky s evropskou legislativou. Šnajdr připomněl, že kvůli rozporům mezi domácím a evropským právem v oblasti léčiv čelí Česko pěti žalobám.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme