V Něměcku pokračují spory o budoucnost atomových elektráren

Globální oteplování je možné udržet pod kontrolu. Do roku 2050 se ale musí snížit emise oxidu siřičitého minimálně o padesát procent. Shodli se na tom klimatologové na schůzce v thajském Bangkoku. Jejich požadavek opětovně rozpoutal v sousedním Německu spor o atomové elektrárny. Ty by podle koaliční dohody měly být odpojeny od sítě do roku 2021. Křesťanští demokraté si ale myslí, že pokud má země vypouštění CO2 drasticky omezit, měla by svůj postoj k atomu přehodnotit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jaderná elektrárna

jaderná elektrárna | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Místopředsedkyně poslaneckého klubu CDU Katherina Reicheová si nedokáže představit, že by se Německo a další země v dohledné době úplně zřekly získávání energie z jádra.

Politička připomněla, že Německo musí do roku 2012 snížit emise oxidu uhličitého o dalších 50 miliónů tun oproti stávajícímu národnímu alokačnímu plánu.

Reicheová připouští, že atomové elektrárny samy o sobě nejsou řešením otázky klimatických změn. U zemí s vysokým podílem jaderné energetiky ale není reálné tento zdroj elektřiny rychle nahradit, dodává poslankyně CDU.

Ministr životního prostředí Sigmar Gabriel z SPD ale na dohodnutém atomovém kompromisu trvá. Podle něj je možné navýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů do té míry, že nebude nutné prodlužovat životnost atomových elektráren. O tom pochybuje i kancléřka Angela Merkelová, které se ale zatím evidentně kvůli atomu nechce do střetu s koaličními partnery ze sociální demokracie.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme