Protest proti vyklizení kultovního squatu v Berlíně

Zabránit nucené exekuci kultovního berlínského squatu. To je hlavní cíl asi dvou tisícovek příslušníků a sympatizantů krajní levice, kteří protestují v centru německé metropole. Nechtějí se smířit s představou, že by měl alternativní prostor jménem "Köpi" zaniknout. Policie se obávala pouličních střetů, kterých jsme byli před několika týdny svědky v Kodani. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by se tento scénář měl opakovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

účastníci protestu v Berlíně

účastníci protestu v Berlíně | Foto: Jiří Hošek

Za podpory kodaňských squatterů z nedávno vyklizeného "Domu mládeže" si to přívrženci alternativní scény namířili středem Berlína před centrálu Commerzbank. Právě tento bankovní dům totiž podal návrh na nucenou exekuci takzvané "Köpi," proslulého squatu v Köpenicker Strasse.

"Už dvakrát dražba nic nepřinesla a doufáme, že to podobně dopadne i teď v úterý. Dnes chceme ukázat, kolik lidí je s Köpi solidárních a že rozhodně nehodláme jen tak vyklidit pole," řekl Českému rozhlasu jeden z organizátorů protestu, který se představil jako Severin. Podle něj není cílem akce vyprovokovat násilnosti, které před několika týdny otřásaly dánskou metropolí.

Policie nevylučuje, že by v pozdních večerních hodinách mohlo dojít ke škodám na majetku. Větší střety ale policejní mluvčí Michael Gassen nepředpokládá. "Preventivně jsme provedli osobní prohlídky účastníků demonstrace, jestli u sebe dotyční nemají zbraně nebo jiné nebezpečné předměty. To je celkem běžná praxe před každou podobnou akcí."

Podle nepotvrzených informací policisté několik osob zadrželi.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme