Sdružení Arnika tlačí na Spolanu, aby přestala při výrobě používat rtuť

Ekologické sdružení Arnika požaduje, aby Spolana Neratovice do tří let přestala používat rtuť. Podle nich by se mělo skončit s výrobou chloru takzvanou amalgámovou elektrolýzou, při které se rtuť používá, do roku 2010. Podle Spolany je to ale nemožné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolana Neratovice

Spolana Neratovice | Foto: Spolana Neratovice

Přechod na jinou technologii se prý podle zástupců Spolany nedá za tři roky stihnout ani organizačně, ani finančně. Obě strany zasednou k jednacímu stolu dnes na Krajském úřadu Středočeského kraje. Vedoucí kampaně Stop nebezpečí ze Spolany Martina Stávková ze sdružení Arnika tvrdí, že nová technologie se vyplatí i ekonomicky.

"V současné době existují dokumenty, které popisují způsoby výroby chlóru. A podle těchto dokumentů se doporučuje u amalgámové elektrolýzy přechod na membránovou technologii, která se vůbec nepoužívá a je vlastně šetrnější z hlediska energetiky," upřesnila Stávková.

Ekologičtí aktivisté požadují přechod Spolany na novou technologii do roku 2010. Zatímco Spolana tvrdí, že se to nedá stihnout, sdružení Arnika uvádí, že přechod na novou technologii není až takový problém.

"Náš protiargument je třeba chemický závod, který používal rtuťovou technologii v Turecku a který na temnější nátlak Greenpeace přešel na bezrtuťovou technologii do tří let, což si myslíme, že by mohlo být i v možnostech Spolany. Navíc rok 2010 vychází i z požadavků Evropské unie, která v současné době zvažuje direktivu, že by všechny chemické závody musely na bezrtuťovou technologii přejít do roku 2010," dodala Stávková.

Vilém Janouš, Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme