Policie došla k závěru, že výstava Bodies předpisy neporušuje

Kontroverzní výstava upravených lidských těl Bodies v pražské Lucerně neporušuje předpisy. S odvoláním na vyjádření policie to uvedla radnice první městské části. Policisté se začali o exhibici zajímat poté, co se na úřad obrátil občan s podezřením, že expozice je v rozporu se zákonem o pohřebnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava Bodies v Praze

Výstava Bodies v Praze | Zdroj: ČTK

Policisté výstavu navštívili a dospěli k závěru, že se nejedná o lidské pozůstatky, ale o výstavní exponáty. Úředníci také oslovili hygieniky, aby prověřili, zda nebyly překročeny hygienické normy. Výstava se nelíbí ani vedení Karlovy univerzity. Její rektor Václav Hampl doporučil studentům, kteří se podílejí na zajištění výstavy, aby "svou účast na tomto projektu zásadně zvážili".

Po konzultaci s děkany lékařských fakult a profesory anatomie došel k závěru, že výstava je neetická, pravděpodobně porušuje české právní předpisy a v žádném případě se neslučuje s principy moderní výuky všeobecného lékařství. Rektor Univerzity Karlovy současně dodal, že v rámci akademických svobod nemůže bránit studentům v jejich soukromých aktivitách.

Lidská těla upravená takzvanou plastinací dosud na celém světě podle organizátorů vidělo 16 miliónů lidí. Praha se stala prvním místem v zemích bývalého východního bloku, kde je instalována.

Jana Zemanová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme