Hamas a Fatah po nové vlně násilností uzavřely příměří

Palestinské vládní strany Hamas a Fatah v noci uzavřely příměří. Má ukončit novou vlnu násilností mezi ozbrojenými frakcemi. O víkendu při střetech v ulicích zahynulo nejméně pět lidí a téměř dvacet dalších bylo zraněno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinský parlament v Ramalláhu

Palestinský parlament v Ramalláhu | Foto: AFP

Klid zbraní a propuštění zajatců pomohli dohodnout zprostředkovatelé z Egypta. Příměří začalo platit okamžitě, tedy půl hodiny po půlnoci místního času.

Podle agentury Reuters už obě strany odvolaly své bojovníky z ulic. Lidé také rozebírají zátarasy a opravují škody, které střelba způsobila. Část města Gazy je bez dodávek elektrického proudu, protože jeden z granátů zasáhl elektrárnu.

Hamas a Fatah vytvořily v březnu společnou vládní koalici. Zástupci obou stran doufali, že se jim tímto způsobem podaří zajistit na palestinských územích klid. Napětí mezi Hamasem a Fatahem se ale v minulých dnech vyostřilo.

Důvodem bylo rozhodnutí předsedy Fatahu, palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, který poslal do Gazy 3000 policistů. Chtěl tak zabránit chaosu, který v oblasti je. Své rozhodnutí ale údajně nekonzultoval s Hamasem. Právě to vyvolalo spory a násilnosti v ulicích.

Martin Hromádka, Petra Steinerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme