Kardinál Miloslav Vlk zůstává v čele katolické církve v Česku

Kardinál Miloslav Vlk bude v čele českých katolíků ještě další dva roky. Papež Benedikt XVI. nepřijal jeho rezignaci, kterou musel podat stejně jako každý biskup po dovršení věku 75 let. Bezprostředně po oznámení Vatikánu řekl Miloslav Vlk Radiožurnálu, že to vnímá jako satisfakci. Českým primasem se Vlk stal v březnu 1991, kdy byl jmenován arcibiskupem pražským. O tři roky později byl jmenován kardinálem. Patřil k blízkým spolupracovníkům papeže Jana Pavla II.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kardinál Miloslav Vlk

kardinál Miloslav Vlk | Zdroj: ČTK

Kardinál Miloslav Vlk do církevního důchodu neodchází. Papež Benedikt XVI. ho v čele české katolické církve potvrdil na další dva roky. Papežovo rozhodnutí oznámil v závěru sobotní mše bohoslužby k Vlkovým sedmdesátým pátým narozeninám apoštolský nuncius Diego Causero.

A jak se na výrok Vatikánu dívá samotný kardinál Vlk? "Pro mě byly obě varianty přijatelné. Ale v té situaci, která dnes je, i té politické a společenské, myslím si, že mnozí čekali, že odejdu. A poněvadž mne považovali za překážku v některých jednáních, tak v tomto smyslu je to určitě pro mne satisfakce, že já tady zůstávám, a že bude nutné se smířit s tím, že v těch jednáních, pokud moje kompetence stačí, se budu angažovat dál," řekl exkluzivně Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu Miloslav Vlk.

Českým primasem se Vlk stal v březnu 1991, kdy byl jmenován arcibiskupem pražským. V listopadu 1994 byl jmenován kardinálem. Patřil k blízkým spolupracovníkům papeže Jana Pavla II. Účastnil se konkláve ve Vatikánu a volby papeže Benedikta XVI.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Hůlková: Papež rezignaci nepřijal

Život českého primase provázela řada zvratů. Pracoval jako dělník, myč oken a působil i na venkovských farách. V současnosti je už 16 let nejvyšším představitelem katolické církve v Česku a v roce 2005 se ve Vatikánu zúčastnil konkláve a volby nového papeže.

Českému rozhlasu kardinál Vlk řekl, kdy v minulosti zapochyboval, jestli si vybral to správné povolání: "Když jsem 12 let čekal, v roce 1952 jsem udělal maturitu a teprve v roce 1964 jsme mohl vstoupit na teologickou fakultu, začít studovat a být v semináři, kde jsem byl formován ke kněžství. Uprostřed té doby čekání v roce 1958 mne přepadly pochybnosti."

S věkem 75 let je podle církevního práva spjata rezignace, ve které biskup skládá svou funkci do rukou papeže.

Milan Kopp, Eva Hůlková, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme