Vrazi srbského premiéra dostali u soudu 40 let

Dvanáct mužů shledal soud v Bělehradě vinnými z vraždy srbského premiéra Zorana Djindjiče. Dva z nich dostali nejvyšší možný trest, jaký srbské právo umožňuje udělit, tedy 40 let vězení. Zoran Djindjič, který byl prvním srbským demokratickým premiérem po pádu Slobodana Miloševiče, byl zastřelen v roce 2003.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrob Zorana Djindjiče

Hrob Zorana Djindjiče | Foto: AFP

Nejvyšší trest dostali bývalý velitel zvláštní policejní jednotky Milorad Ulemek zvaný Legija a jeho zástupce, odstřelovač Zvezdan Jovanovič. Ten se k činu přiznal.

Zatímco Ulemek byl podle soudu organizátorem vražedného spiknutí, Jovanovič prvního prozápadního srbského premiéra zastřelil. "Ulemek vše připravil, Jovanovič vypálil kulku," řekla předsedkyně trestního senátu Nata Mesarevičová.

Dalším deseti obviněným soud uložil tresty od osmi do 35 let vězení. Většina z nich byla členy zločinecké organizace nazývané Zemunský klan. Mnozí měli za sebou i boje v řadách polovojenských jednotek v Bosně, Chorvatsku a Kosovu. Pět obviněných bylo odsouzeno v nepřítomnosti, zmizeli krátce po atentátu.

Na premiéra Zoran Djindjiče 12. března 2003 vystřelil vrah tři kulky, když o berlích vcházel do úřadu vlády v Bělehradě. Jeho smrt byla považována za odvetu nacionalistů za vydání Slobodana Miloševiče haagskému tribunálu. Proces s obžalovanými začal v prosinci 2003 a mimo jiné ho poznamenaly vraždy dvou klíčových svědků a výhrůžky předsedající soudkyni.

Před budovou soudu se dnes shromáždili stoupenci bývalého premiéra, kteří vyvěsili transparenty se slovy, že nic ještě není hotovo a pravda a spravedlnost se teprve musí nalézt. Obviňují současného premiéra Vojislava Koštunicu, že patřil k těm, kteří vraždu Djindjiče objednali. Koštunica byl tehdy srbským prezidentem.

Advokát rodiny Djindjičových už dříve řekl, že s procesem není spokojen. Vinu těch, kteří premiéra měli zabít či jeho vraždu zorganizovat, obžaloba podle něj beze zbytku prokázala, justice se ale nezabývala politickým pozadím atentátu.

Martin Hromádka, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme