Inspekce: V případu rušiček chybovalo osm lidí z vedení vězeňské služby

Rezignace prvního náměstka šéfa vězeňské služby Zdeňka Kreuzigera - to je první výsledek kontroly inspekce ministra spravedlnosti, která se zaměřila na podezřelý nákup rušiček signálu mobilních telefonů do věznic za rovných 16 milionů korun. Generálního ředitele vězeňské služby Luďka Kulu ministr Jiří Pospíšil zatím ve funkci ponechal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mříže

mříže | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Podle inspekce se dopustilo pochybení celkem osm vedoucích pracovníků vězeňské služby, u třech z nich pak nelze vyloučit spáchání trestných činů. Chyby má na svědomí i šéf služby Luděk Kula. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila je zodpovědný za to, že nefunguje finanční řízení.

"Chceme analyzovat, kdo nastavil ta pravidla, jak se vyvíjela. To znamená, v tuto chvíli pana generálního ředitele neodvolávám, ale zdůrazňuji - v tuto chvíli," uvedl ministr Pospíšil.

Kromě Kulova náměstka Kreuzigera se mohla dopustit trestného činu i jeho ekonomická náměstkyně a další pracovník, který z vězeňské služby odešel už loni na podzim. Ředitel Kula chyby odmítá, proti výsledkům kontroly se odvolal: "Já svoji přímou odpovědnost necítím a chci tento projekt dotáhnout do konce."

Případ nákupu rušiček mobilních telefonů do věznic vyšetřuje i protikorupční policie.

Marika Táborská, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme