Exministři Sacher a Vacek spolupracovali s StB

Polistopadoví ministři vnitra a obrany Richard Sacher a Miroslav Vacek tajně spolupracovali s komunistickou vojenskou kontrarozvědkou, která byla součástí Státní bezpečnosti. Mezi spolupracovníky patřil i první porevoluční šéf vojenských zpravodajců Josef Červášek. Oznámil to dnes na tiskové konferenci mluvčí Vojenského zpravodajství Ladislav Šticha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Vacek, Richard Sacher

Miroslav Vacek, Richard Sacher | Zdroj: ČTK

Šticha dodal, že informace o dvou exministrech a dalších lidech vyplynuly ze zkoumání stovek dokumentů, které léta ležely ve skladech a původně byly určeny ke skartaci.

Nalezené dokumenty podle nových zjištění mohly mít vliv na výsledek lustrací a bezpečnostní prověrky prováděné Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ). O nalezených dokumentech prý armáda informovala tyto subjekty od roku 2005.

Podle šéfa Vojenského zpravodajství Jana Sýkory příslušníci komunistické vojenské kontrarozvědky po roce 1989 téměř ovládli svoji nástupnickou službu Vojenské obranné zpravodajství.

Do roku 2003 se vojenské zpravodajství od lidí spojených se spoluprací s komunistickou vojenskou kontrarozvědkou očistilo, doplnil Šticha. V lednu 1993 byl podle něj učiněn poslední "zoufalý pokus" o skartaci dokumentů.

Naděžda Hávová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme