Vrahy Rafíka Harírího bude soudit zvláštní mezinárodní tribunál

Libanonská veřejnost přivítala schválení tribunálu pro souzení podezřelých z vraždy bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího. Jeho vznik deseti hlasy odsouhlasila Rada bezpečnosti OSN. Pět států se zdrželo hlasování s tím, že nechtějí prohlubovat nestabilitu v Libanonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OSN

OSN | Foto: Miroslav Konvalina

Britský velvyslanec při OSN Emyr Jones Perry se ale domnívá, že daleko horší by byla nečinnost: "Je třeba jednat a podpořit v Libanonu ty síly, které volají po spravedlnosti a vládě práva. Nečinnost by s sebou nesla rizika a na to by se nemělo zapomínat. Ti, kteří namítají, že naše rozhodnutí situaci v zemi jen zhorší, by měli k celé věci zaujmout zodpovědný postoj. Libanon potřebuje tribunál a my bychom měli podpořit sjednocení politických sil, abychom dosáhli spravedlnosti."

Rafík Harírí zahynul před více než dvěma lety při výbuchu automobilové nálože v Bejrútu. Tribunál vzniká na základě sedmé kapitoly Charty OSN, která se zabývá hrozbami pro mezinárodní mír a otevírá možnost vojenské akce. Jeho vznik inicioval současný libanonský premiér.

Z dosavadního vyšetřování OSN vyplývá, že Harírího vražda měla politický motiv. Sýrie, o jejímž podílu na smrti libanonského ex-premiéra se spekuluje, nařčení odmítá. Syrský premiér se už nechal slyšet, že případní syrští podezřelí budou souzeni doma a že je tribunálu nevydá.

Pavla Hůlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme