Asi 15 příznivců Národní strany blokovalo přechod v Dolním Dvořišti

Asi 15 členů a stoupenců krajně pravicové Národní strany dnes na česko-rakouském přechodu v Dolním Dvořišti protestovalo proti rakouským blokádám hranic. Demonstranti zatarasili příjezdovou silnici k české celnici a do republiky pouštěli jen auta, která neměla rakouskou SPZ. Silnice do Rakouska zůstala volná. Blokáda, kterou střežila policie, trvala přes dvě a půl hodiny. Vážnější komplikace v dopravě nezpůsobila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cedule (ilustr. foto)

Cedule (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Zhruba 15 stoupenců krajně pravicové Národní strany s vlajkami a transparenty zablokovalo krátce před půl desátou hranici s Rakouskem na přechodu v Dolním Dvořišti. Do dvanácti hodin nevpustili do Česka žádné auto s rakouskou SPZ z Rakouska do Čech. Organizátoři blokády měli svého mluvčího, který rakouským řidičům vysvětloval, co se děje a proč.

Provoz ve směru z Rakouska do Čech byl dnes dopoledne podle policie slabý. Rakušané se tedy zřejmě o blokádě dozvěděli včas. Za dvě a půl hodiny blokády se vrátilo nebo muselo počkat asi 40 rakouských aut a dva autobusy. Nerakušané měli průjezd do České republiky volný, stejně jako všechna auta v opačném směru z Čech do Rakouska.

Po celou dobu trvání blokády nedošlo k žádnému konfliktu. Leckteří čeští řidiči dokonce dávali organizátorům blokády najevo souhlas s jejich akcí.

Dnešní blokáda hraničního přechodu Dolní Dvořiště byla podle organizátorů zkušební. Členové a příznivci Národní strany totiž hrozí dalšími protesty. Pokud jejich požadavky nebudou splněny, chtějí přistoupit k časově neomezené blokádě všech přechodů s Rakouskem. Akce by se měla uskutečnit 26. října, tedy v den, kdy je v Rakousku státní svátek.

Martina Toušková, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme