Vláda podpořila zřízení ústavů pro zvlášť nebezpečné pachatele

Česká vláda dnes podpořila zřízení ústavů pro nebezpečné, nepříčetné nebo duševně nemocné pachatele trestných činů. V budoucnu by měli být umístěni ve speciálních detenčních zařízeních - ta v sobě zkombinují vězení s psychiatrickou léčebnu. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil předpokládá, že Poslanecká sněmovna návrh nového zákona schválí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mříže

mříže | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Nebezpeční, nepříčetní nebo duševně nemocní pachatelé, kteří zatím stále pobývají v psychiatrických léčebnách, mají být v budoucnu umístněni ve speciálních ústavech. Jde například o vrahy s diagnózou sexuálního sadismu, s defektní inteligencí a podobně, u kterých opakovaně selhala ochranná léčba. Dále to mají být pachatelé pohlavního zneužívání, kteří byli v minulosti více než dvakrát trestaní a ochranné léčení u nich nemělo žádný efekt.

Debata o zřízení podobných zařízení se vede léta. Odborníci už několik let po podobných zařízeních marně volají. Ministr Pospíšil předložil návrh zákona hlavně kvůli tomu, že psychiatrickým léčebnám chybí patřičné technické vybavení i speciálně vyškolený personál. To znamená, že nedokáží zabránit případným útěkům takových jedinců.

Ti mají napříště absolvovat léčebné, psychologické nebo vzdělávací programy s tím, že zabezpečovací detence může trvat tak dlouho, jak to bude vyžadovat ochrana společnosti. Nejméně jednou za rok soud přezkoumá, zda trvají důvody pro pokračování léčby.

Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme