Krejčíř se dostal z jihoafrického vězení na svobodu

Kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř je skutečně na svobodě. Z vazby ho propustil soud v jihoafrickém Johannesburgu. Informaci, kterou přinesla v noci Česká televize, potvrdila Radiožurnálu mluvčí jihoafrických bezpečnostních složek Tummi Goldingová. Podle ní byl Krejčíř propuštěn, protože vypršela lhůta, ve které měly české orgány doložit, proč má být Krejčíř vydán do své vlasti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř | Zdroj: ČTK

"Byl propuštěn z vazby, protože uplynula zákonem daná čtyřicetidenní lhůta. Pracujeme na to, abychom ho znovu dostali do vězení," sdělila Goldingová. Podle neoficiálních informací je Krejčíř na cestě do Kapského města.

České ministerstvo spravedlnosti odpovědnost za Krejčířovo propuštění ormítlo. Ohradilo se proti nařčení, že Česká republika nedodala do Jihoafrické republiky včas materiály související s žádostí o vydání Krejčíře do Česka.

"Na květnových oficiálních jednáních jihoafričtí prokurátoři a zástupci jihoafrického ministerstva spravedlnosti určili, jakou podobu má mít extradiční žádost a do kdy má být podána. Termín byl jednoznačně určen na 19. 6. 2007," uvedlo na svém webu ministerstvo.

Mluvčí resortu Zuzana Kuncová doplnila, že české straně se také nelíbí nedostatek informací o kauze. "Celou věc, která se děje v Jihoafrické republice, sledujeme celkem s podivem, neboť informace o tom, že vůbec proběhlo odvolací jednání, jsme se dozvěděli až vpodvečer, a to znamená i to, že má být Radovan Krejčíř propuštěn na svobodu," řekla Kuncová.

Podle jihoafrického deníku The Star se Krejčířovi podařilo dostat na svobodu "šokujícím způsobem". Jeho advokáti porazili státní zástupce prostřednictvím čistě technické právní otázky. Podařilo se jim totiž přesvědčit soud, že do čtyřicetidenní lhůty k dodání dokumentů z České republiky k žádosti o jeho vydání se započítávají i volné dny.

Když pak Interpol přišel do vězení, aby čerstvě propuštěného Krejčíře znovu zatkl, správa věznice jim údajně sdělila, že je to zbytečné, protože se vězňové po 16. hodině nepropouštějí. Jeho obhajobě se to ale podařilo. Krejčířův právník Hugo Van Der Westhuizen listu řekl, že jakékoli obavy, že by podnikatel uprchl, jsou zcela nepodložené.

Krejčíř byl v Johannesburgu zadržen na základě informací českých bezpečnostních složek 21. dubna krátce po příletu z Madagaskaru. Od té doby začala České republice plynout lhůta na to, aby do Jihoafrické republiky dodala zdůvodnění své žádosti o Krejčířovo vydání. Další soudní stání je nařízeno na 13. až 15. června, kdy se má rozhodovat o Krejčířově žádosti o propuštění na kauci.

Z České republiky kontroverzní miliardář uprchl předloni v červnu na Seychelské ostrovy. Většina jeho obvinění se točí kolem pokusu o komplikovaný podvod na státním podniku. Je také podezřelý z dalších podvodů nebo údajné přípravy vraždy celníka. V rozhovoru, který poskytl v Johannesburgu ve druhé polovině května, veškerá obvinění popřel a uvedl, že jeho stíhání v Česku je motivováno politicky.

Martin Hromádka, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme