Skupina G8 věnuje Africe 60 miliard dolarů

Šedesát miliard dolarů. Taková částka by měla putovat do Afriky na boj s nemocí AIDS, malárií a tuberkulózou. V severoněmeckém Heiligendammu se na tom dohodli představitelé skupiny G8. Vrcholná schůzka dnes končí a v centru pozornosti je právě pomoc africkým zemím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Bush, Angela Merkelová

George Bush, Angela Merkelová | Foto: AFP

Šéfové států a vlád G-osmičky podpořili americký plán, který počítá s tím, že polovinu uvedené částky, tedy 30 miliard dolarů, poskytnou africkým zemím právě Spojené státy. Zatím není jasné, jak konkrétně budou peníze rozděleny.

Nevládní organizace v dějišti summitu si také stěžují, že pro finanční pomoc není stanoven konkrétní časový rámec a obávají se, že částka vyčleněná na boj s nemocí AIDS bude ve skutečnosti nižší, než kolik elitní klub věnoval doposud.

Část dopoledního jednání se musela obejít bez George Bushe, kterého postihla žaludeční nevolnost. Podle mluvčího Bílého domu Dana Bartletta ale nejde o nic vážného a americký prezident by se za jednací stůl měl vrátit.

Bez zajímavosti není ani zpráva, podle které Zemědělský svaz Meklenburska-Předního Pomořanska požaduje po spolkové vládě náhradu škod, které na polích u Baltského moře způsobili během summitu G8 pořádkové síly i antiglobalisté.

Podle rolníků policie vytlačila aktivisty ze silnic a těm nezbylo nic jiného, než podupat obilné lány. Zatím není jasné, jak vysoké odškodnění zemědělci požadují, ale má jít řádově o desítky tisíc eur pro každého postiženého sedláka.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme