Vláda schválila antidiskriminační zákon

Rovný přístup ke vzdělání, sociálním příplatkům nebo bydlení má zajistit antidiskriminační zákon. Předlohu schválila vláda. Podobná norma měla být součástí našeho práva už při vstupu do Evropské unie. Kvůli jejímu opožděnému schvalování nám teď hrozí sankce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie

Strakova akademie | Foto: Marián Vojtek

Projednání zákona, který má ochránit před národnostní, rasovou nebo náboženskou diskriminaci, kabinet před dvěma týdny odložil. A to kvůli jasnému vymezení pojmu zdravotní postižení. Na to se dnes vláda shodla. Ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková vítá, že kvůli řešení podezření z diskriminace nevznikne zvláštní instituce.

"Působnosti při ochraně před diskriminací přebírá veřejný ochránce práv. Ovšem není nějakým způsobem svazován v tom, jakým způsobem si bude počínat. Důležité je, že nevzniká žádný nový úřad, žádná nová instituce," doplnila Stehlíková.

Sám ombudsman Otakar Motejl rozšíření svých pravomocí zpochybňuje. Jako šťastnější vidí posílení pravomocí institucí, které mohou diskriminaci snáze odhalit, tedy například školní inspekce. Předloha má přitom řadu odpůrců. Vlastní návrh připravili i sociální demokraté.

Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme