Sněmovna zažila další ostrou diskusi o tzv. Kubiceho zprávě

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) seznámil poslance se závěry šetření Vrchního státního zastupitelství k takzvané Kubiceho zprávě. Zvláštní skupina státních zástupců, kteří ověřovali informace v této zprávě obsažené, nenašla souvislosti mezi organizovaným zločinem a státní správou. Podle očekávání se kolem případu ve sněmovně strhla ostrá diskuse. Podle opozice někteří občanští demokraté zneužili policii k politickým účelům, a ovlivnili tak výsledek loňských červnových voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

poslanci ČSSD

poslanci ČSSD | Zdroj: ČTK

Sociální demokraté mluví o celé Kubiceho zprávě jako o zneužití policie k politickému boji. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale ve sněmovně zdůraznil, že některé údaje se státním zástupcům prověřit nepodařilo. "To, že je často konstatováno, že něco nebylo prokázáno, neznamená, že to tak nebylo."

ČSSD trvá na tom, že zveřejněná zpráva ovlivnila výsledek loňských voleb, a chce zjistit, kdo za ní stojí. "Sociální demokracii skutečně nejde o to se mstít, ale vyjasnit situaci, která zde vznikla před volbami a která přispěla k tomu, že volby byly nepochybně ovlivněny," říká sociálně demokratický poslanec Jeroným Tejc.

Opozici se na závěr debaty nepodařilo prosadit usnesení, které by její názor na aféru Kubice podpořilo. ČSSD také marně usiluje o zřízení parlamentní vyšetřovací skupiny, která by okolnosti vzniku zprávy prověřila. Koalice - včetně Kateřiny Jacques ze Strany zelených - to považuje za zbytečné. "Není vhodné zřizovat vyšetřovací komise k otevřeným spisům."

Sociální demokraté jsou připraveni obrátit se i na mezinárodní soudy.

Marika Táborská, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme