EU požádá Spojené státy a Kanadu o zrušení víz pro české občany

Evropská unie požádá oficiální cestou Spojené státy a Kanadu, aby zrušily víza České republice a dalším novým členským státům sedmadvacítky. V Praze to po jednání s premiérem Mirkem Topolánkem potvrdil místopředseda Evropské komise Franco Frattini.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I. Langer, F. Frattini a J. Pospíšil

I. Langer, F. Frattini a J. Pospíšil | Zdroj: ČTK

Přístup USA a Kanady by podle něj měl být stejný jako k původním členským státům, jejichž občané víza nepotřebují: "Zašleme Spojeným státům a Kanadě formální demarši, ve které požádáme o harmonizaci režimů pro všechny občany všech členských zemí Evropské unie."

Z dvanáctky nových členských států mohou navštívit Spojené státy bez víza pouze Slovinci, ale naopak Řecko, stejně jako my, v americkém bezvízovém programu není. Pro vstup do Kanady nepotřebují povolení kromě Slovinců také Estonci a občané Kypru a Malty.

Už včera se komisař Frattini se nechal seznámit s naší připraveností na zapojení se do Schengenského systému ke konci tohoto roku. Připomněl, že na letištích budou při letech v rámci Schengenského prostoru hraniční kontroly zrušené až v březnu - je to technické opatření - tehdy totiž letecké společnosti zavádějí nový letní letový řád.

Náš stav příprav na vstup do Schengenu zhodnotil Frattini pozitivně: "Česká republika je na dobré cestě přistoupit do Schengenského prostoru letos v prosinci, jak je to naplánováno. My připravíme vše, aby bylo možné zrušit vnitří pozemní i mořské hranice letos před Vánoci." A komisař Frattini dodal, že mořské hranice se nás samozřejmě netýkají.

Milan Kopp, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme