Registrované partnerství uzavřelo během prvního roku 346 párů

Za první rok platnosti zákona o registrovaném partnerství v Česku se do něj rozhodlo vstoupit 346 homosexuálních párů. Některé registrované dvojice už se ale stihly i rozejít. Norma, která umožňuje osobám stejného pohlaví uzavírat svazky, platí od loňského července.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snubní prstýnky

Snubní prstýnky | Foto: Jan Rosenauer

Nejvíc párů uzavřelo partnerství v Praze, o druhou příčku pomyslného žebříčku se dělí Středočeský a Jihomoravský kraj. Naopak nejmenší zájem měli ženy a muži v Karlovarském kraji, kde se za celý rok registrovaly jen dvě dvojice.

O přijetí zákona usilovaly organizace homosexuálů léta. Díky němu už nemusí partneři nebo partnerky mnohé záležitosti spojené se svým soužitím řešit zvláštními smlouvami. Jde například o možnost dědit, nebo právo na informace o zdravotním stavu protějšku. Norma ukládá i vyživovací povinnost, adopci dětí ale neumožňuje.

Obdobné zákony jsou ve světě běžné. Normy o soužití homosexuálů platí v řadě zemí. V Belgii, Nizozemsku, Španělsku, Kanadě a v americkém státě Massachusetts mohou gayové a lesbické ženy uzavřít sňatek. Partnerství je možné třeba v Británii, Dánsku, Finsku, Německu, Norsku, Slovinsku, Švédsku, Švýcarsku, Francii či na Islandu. V některých státech jsou povoleny i adopce.

Renáta Prátová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme