Palestinský prezident označil Hamas za vražedné teroristy

Palestinský prezident Mahmúd Abbás označil islamistické hnutí Hamas za vražedné teroristy, s nimiž nebude v žádném případě jednat. Učinil tak včera večer v bedlivě sledovaném televizním projevu k národu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Abbás

Mahmúd Abbás | Zdroj: ČTK

Viditelně rozhořčený Abbás shrnul násilné převzetí moci v Gaze jednotkami Hamasu z minulého týdne jako puč a příchod temna namísto budování palestinské státnosti. Islamisté si podle něj chtějí v pásmu Gazy zřídit soukromý stát, a to za pomoci vraždění a násilí na politických odpůrcích, přičemž terčem pumového atentátu se prý měl před několika týdny stát i on sám.

Činitelé Hamasu projev vyhodnotili jako nedůstojný prezidentského úřadu. Abbásův proslov je každopádně vnímán jako jasná a sebevědomá odpověď islamistům, kteří sice před týdnem zdecimovali prezidentovy jednotky, avšak od té doby ho opakovaně vyzývají k jednání a k vytvoření nového kolektivního vedení.

Marie Matúšů, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme