Na Slovensku vyšla kniha s projevy Jozefa Tisa

Slovenská knihkupectví začala prodávat Projevy Jozefa Tisa z let 1938 až 1944. Dlouho očekávaná kniha přibližuje názory prvního slovenského prezidenta, za jehož vlády Slovensko deportovalo přes 60.000 Židů. Veřejnost i historici se v hodnocení Tisovy postavy rozcházejí, proto je kniha tak významná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kniha s projevy Jozefa Tisa

kniha s projevy Jozefa Tisa | Zdroj: ČTK

Knihu vydali renomovaní historici ze Slovenské akademie věd. Objemný svazek mapuje všechny dostupné veřejné a stranické projevy, stejně tak články, které vyšly nejenom na Slovensku, ale i v protektorátu nebo jiných zemích.

Publikace je určena nejenom odborníkům, ale i laikům, kteří chtějí pochopit, jak prezident a katolický kněz v jedné osobě vnímal demokracii, vládu jedné strany či jak ovlivňoval postoje slovenské veřejnosti k Židům nebo Čechům.

Tisovy politické a společenské názory editoři nehodnotí, aby si každý čtenář vytvořil vlastní názor. "Budou přetrvávat proudy, které budou nadšenými obdivovateli Jozefa Tisa, budou kritici. Na tomto se nic nezmění," říká spoluautor knihy Miroslav Fabricius.

Editoři mají v plánu vydat i další svazek s přepisy rozhovorů Jozefa Tisa a Adolfa Hitlera a kupříkladu i záznamy ze soudního procesu před Tisovou popravou.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme