Rusko si stěžuje na vandalismus na hrobech sovětských vojáků v Česku

Rusko protestuje proti vandalismu vůči hrobům sovětských vojáků v České republice. V nótě, kterou dostalo naše ministerstvo zahraničí, Moskva připomněla nedávné poničení 48 bronzových basreliéfů na Olšanských hřbitovech v Praze a strhání bronzu z 12 mohyl. Popudilo ji také záměrné obroušení srpu a kladiva z památníku nad hrobem Rudoarmějců v Brně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pomníky sovětských vojáků

pomníky sovětských vojáků | Zdroj: ČTK

České ministerstvo zahraničí považuje případy za čistě kriminální a bude proto komunikovat hlavně s ministerstvem vnitra. Zloději totiž nejčastěji prodávají bronz do sběrných surovin. Další postup ministerstva zahraničí Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu popsala jeho mluvčí Zuzana Opletalová: "My okamžitě tu diplomatickou nótu předáváme policii a ta bude vyšetřovat ten případ jako kriminální čin respektive jako vandalismus, protože je to samozřejmě odsouzeníhodné, když někdo takto ničí jakékoliv hroby nebo pomníky."

Podle českého velvyslance v Moskvě Miroslava Kostelky vnímá Rusko stále častější případy vandalismu jako tendenci a požaduje jejich rychlé vyšetření. Neřešení této situace by za určitých okolností mohlo poškodit česko-ruské vztahy.

Marie Matúšů, Vlastimil Milý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme