Nejmocnější v Rusku: Putin, tajné služby a oligarchové

Rusové se domnívají, že nejdůležitější v zemi jsou prezident Vladimír Putin, tajné služby a oligarchové. K takovému závěru došlo analytické centrum Jurije Levady, které občanům Ruské federace položilo jednoduchou otázku: Kdo má v zemi největší moc?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Rusové stále nechápou princip rozdělení moci v demokratické zemi na výkonnou, zákonodárnou a soudní, tvrdí experti analytického centra.

Podle ruských občanů má hlavní slovo ve státě síla, v případě Ruska tedy prezident a tajné služby, armáda a prokuratura.

Na třetí místo pak Rusové pasovali vliv peněz, kam řadí oligarchy a nejrůznější finančníky. Soudní moc, která by měla být symbolem spravedlnosti, zařadili Rusové v důležitosti až na jedenácté místo.

Podle analytiků uvažování Rusů zásadně formuje státní televize pod silným vlivem Kremlu. Právě kontrola médií je jedním z hlavních úspěchů administrativy prezidenta Putina. Média se opět snaží společnosti vsugerovat, že Rusko musí čelit útokům řady nepřátel ze západu. I díky tomu mají tajné služby v zemi tak silnou pozici.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme