Operátoři měli oznámit podmínky aktivace eurotarifu

Evropská unie chce dosáhnout volného pohybu osob - v členských zemích proto uvolňuje i tarify mobilních telefonů pro volání ze zahraničí. Operátoři měli do dneška svým zákazníkům formou SMS oznámit eurotarif pro levnější roamingová volání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonování

telefonování | Foto: Comstock Images

Šéfredaktor serveru investujeme.cz Petr Zámečník Radiožurnálu se nebojí, že by proto operátoři běžné tarify zdražovali: "Zatím se zdražování domácích služeb v EU příliš neprojevuje, je otázka, jak se budou vyvíjet dál. Ale osobně se domnívám, že konkurence nedovolí operátorům zdražit tuzemské služby. A když, tak ne o příliš."

Cena minuty hovoru ze zahraničí by podle Unie neměla přesáhnout 14 korun. Operátoři teď nový tarif postupně zavádějí, proto ho budeme moci využít většinou až po prázdninách. Jak Radiožurnálu řekl expert na mobilní komunikaci Jan Lodl, nižší cenu roamingu budou nejspíš operátoři kompenzovat na jiných službách.

"Operátoři přiznávají, že si vyšší cenou roamingu si částečně dotovali další služby. Takže, může se stát, že dojde ke zpomalení poklesu cen nebo se pokles na určitou dobu zastaví v dalších službách. A je otázkou, jak se operátoři postaví k cenám roamingu za služby, které nejsou regulované - MMS, SMS a datové přenosy."

Regulace téměř s jistotou skončí s koncem roku 2009. V prvním roce regulace mají ceny pro spotřebitele poklesnout nejvýš asi na 14 korun za minutu volání ze zahraničí a přibližně na 7 korun za příchozí hovory. V dalších letech by se ceny měly dál snižovat.

Milan Kopp, Lenka Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme