Spor o dálnici přes Údolí Rospudy pokračuje

Dnes měly buldozery a bagry vyrazit do Údolí Rospudy v severovýchodním Polsku, chráněné unijním právem. Polský premiér Jaroslav Kaczyński v poslední chvíli nařídil odložit začátek této kontroverzní stavby. Reportáž z Údolí Rospudy připravil zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Martin Dorazín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řeka Rospuda

Řeka Rospuda | Foto: pl.wikipedia.org

"Doufáme, že se Rospudu podaří zachránit, že nám Evropský tribunál dá za pravdu a začnou práce na alternativní trase, která by byla mnohem logičtější, než je vládní návrh. Podle nás by dálnice měla navazovat přímo na obchvat sousedního města Suvalki, jinak tam vznikne stejná situace jako tady v Augustově," vysvětluje výhody alternativního plánu Gregorz Brožek ze sdružení na ochranu Rospudy.

"Pobouřilo mě to od samého začátku. Tady není jen vzácné rašeliniště, které stavba znehodnotí. Jde také o šest kilometrů čtverečních augustovského pralesa, které mají být vykáceny," připomíná lesní inženýr Grzegorz Osolica.

Místní lidé ale nevěří, že ekologickým aktivistům jde o přírodu. Považují je za vetřelce, kteří jim přijeli znepříjemnit život. Lidé v Augustově chtějí, aby dálnice odvedla kamiony z města co nejrychleji. Proto v pondělí v zoufalém protestu zablokovali jedinou evropskou magistrálu do Pobaltí.

"Chceme, aby už ten obchvat konečně byl. Čekáme na něj už 15 let. Viděli jsme už tolik obětí kamionů, máme čekat na další?"

"Každý den dojíždím do školy v sousedním městě. Bojím se nasednout do autobusu. Pokaždé se modlím, abych ve zdraví dojela a vrátila se zpět."

Zatímco ochránci přírody oslavují dílčí úspěch, starosta Augustova uvažuje strategicky.

"Někdy musíte prohrát bitvu, abyste vyhráli válku. Myslím si, že nakonec ten obchvat postavíme podle původního plánu. Ty alternativní se v krátkém čase nedají realizovat. Kdyby se zdejší lidé dozvěděli, že se příští rok stavět nebude, odmítám převzít odpovědnost za další vývoj. Vinu za případné konflikty ponese Evropská komise," varuje starosta Augustova Leszek Cieślik.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme