Pospíšil neuspěl v případu Aničky s kárnou žalobou na soudkyni

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil neuspěl s kárnou žalobou na předsedkyni Městského soudu v Brně, která přidělila případ domnělé třináctileté Anny jiné soudkyni, než bylo v plánu. Jak uvádí dnešní Mladá fronta Dnes, Vrchní soud v Olomouci kárnou žalobu na Marcelu Komárkovou zastavil s tím, že soudní funkcionář nemůže být potrestán za ojedinělé pochybení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Foto: Marián Vojtek

Ministr Pospíšil zatím neví, zda se proti rozhodnutí vrchního soudu odvolá nebo ne. "Paní předsedkyně tuto konkrétní kauzu odňala zákonnému soudci a přidělila ji jinému soudci. My toto považujeme za jednání, které by mohlo být velmi nebezpečné do budoucna," uvedl už dříve Pospíšil.

Žádostí Kláry Mauerové, která je nyní ve vazbě kvůli údajnému týrání svých dvou synů, se měla zabývat soudkyně Lidmila Malá. Komárková ale případ bez vysvětlení předala její kolegyni Jaroslavě Rezové.

Podle Listiny základních práv a svobod má přitom na zákonného soudce, v tomto případě Malou, nárok každý. A to přesto, že stále není jasné, zda Anna někdy žila nebo se za ni celou dobu vydávala dvaatřicetiletá Barbora Škrlová.

Rezová svěřila dívku beze jména letos v březnu zatím nepravomocně do péče Kláry Mauerové. O několik týdnů později našla policie v komoře domu Mauerové v Kuřimi nahého a svázaného sedmiletého Ondřeje. Z týrání jeho i jeho staršího bratra Jakuba jsou obviněny Klára Mauerová a její sestra Kateřina.

Barbora Škrlová je nyní pravděpodobně v zahraničí a o návratu do Česka podle dřívějších informací neuvažuje. Policie na ni dostala několik trestních oznámení.

Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme