Pohraničníci totalitní NDR měli rozkaz střílet i na děti

I bezmála osmnáct let po pádu Berlínské zdi vyplouvají na povrch nová zjištění o zločinných praktikách východoněmeckého režimu. Úřad pro dokumentaci svazků státní bezpečnosti Stasi potvrdil existenci brutálních příkazů pohraničníkům bývalé NDR. Ti měli použít střelných zbraní i proti ženám a dětem, které by se pokusily přejít na Západ.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlínská zeď

Berlínská zeď | Foto: Berliner-Mauer´s Official Home Page

"Použijte bez váhání střelných zbraní i v okamžiku, kdy by mezi osobami pokoušejícími se o přechod státní hranice, byly i ženy a děti. Zrádci už podobného postupu využili ke svému prospěchu." Přesně tento rozkaz východoněmecké Stasi z 1.října 1973 našli pracovníci magdeburské pobočky Úřadu pro dokumentaci svazků státní bezpečnosti.

Jeho šéfka Marianne Birthlerová označila dokument za mimořádně cenný. "Existenci příkazu střílet na uprchlíky totiž tehdejší političtí představitelé dodnes popírají," řekla Birthlerová listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Ředitel památníku obětem Stasi Hubertus Knabe příkaz označil za "licenci k zabíjení." Magdeburské státní zastupitelství proto vyzval, aby ve věci zahájilo šetření.

Generální tajemník CDU Pofalla dokument považuje za upomínku těm, kteří by ukrutnost východoněmeckého režimu nejradši navždy zavřeli do historických zásuvek.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme