Výročí stavby Berlínské zdi zastínila debata o historii

Politická debata o vyrovnávání se s minulostí zastínila v Německu dnešní připomínkové akce ke 46. výročí zahájení stavby Berlínské zdi. Může za to zveřejnění dosud prakticky neznámého rozkazu východoněmecké tajné policie, který se týkal střelby na lidi prchající na Západ.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlínská zeď

Berlínská zeď | Zdroj: ČTK

Terčem kritiky se stal Úřad pro dokumentaci svazků státní bezpečnosti, který text prezentoval jako "nový objev." Identický příkaz se přitom v jedné vědecké publikaci objevil už před deseti lety. Množí se podezření, že údajně "senzačním nálezem" chtěl vládní úřad, neoficiálně pojmenovaný po své šéfce Marianne Birthlerové, ospravedlnit své další fungování. Vážně se totiž uvažuje o rozpuštění instituce a převedení svazků Stasi jinam.

"Jestliže se uvnitř úřadu neví o existenci dokumentu, který byl zveřejněný už před lety, nesvědčí to zrovna o nejlepší práci této instituce," prohlásil místopředseda poslanecké frakce CDU/CSU Arnold Vaatz. I další politici dávají najevo svůj údiv, že úřad nedokázal už před deseti lety rozpoznat výbušnost dokumentu a zajistit jeho zveřejnění.

Vládní zmocněnkyně Birthlerová přiznala pochybení a řekla, že o existenci textu z roku 1997 nic nevěděla. Zároveň ale dala najevo rozčarování nad tím, že debata o pozadí rozkazu Stasi překryla jeho děsivý obsah svědčící o brutalitě východoněmeckého režimu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme