Soud začal znovu projednávat případ bývalých manažerů Agroplastu

Odročením začalo u Krajského soudu v Liberci nové projednávání kauzy nelegálního obchodu se zbraněmi. Podezřelí jsou z něj manažeři firmy Agroplast. Petr Pernička a Zbyněk Švejnoha měli podle obžaloby vyvézt bez povolení protiraketový systém. Liberecký krajský soud už loni manažery Agroplastu zprostil obžaloby, Vrchní soud ale tento rozsudek zrušil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Pernička

Petr Pernička | Zdroj: ČTK

K soudu se dnes dostavili oba obžalovaní včetně Petra Perničky, který žije v Kanadě a byl dříve stíhaný jako uprchlý. Právě jeho chybějící výslech byl jedním z důvodů, proč Vrchní soud původní rozsudek zrušil.

Podle obžaloby měl Agroplast v devadesátých letech obchodovat se zbraněmi bez povolení. Zmiňuje ale pouze vývoz protiraketového systému, který koupila firma zastoupená jihokorejským občanem. Perničkovi i Švejnohovi, kteří vinu odmítají, hrozí až osm let vězení.

Nejdřív ale bude muset Vrchní soud v Praze rozhodnout o údajné podjatosti předsedy libereckého senátu Petra Neumanna. Ten měl podle státního zástupce Jana Jakovce figurovat dříve jako advokát v jiné kauze firmy Ikona Frýdlant spojované s Agroplastem. Hlavní líčení by mělo pokračovat v polovině září.

Milan Brunclík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme