Hovorka reformu nepodpoří, váhá i občanský demokrat Tlustý

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka si myslí, že některé části vládní reformy veřejných financí jsou v rozporu s ústavou. V tuto chvíli je Hovorka jediným poslancem koalice, který je pevně rozhodnutý příští týden ve sněmovně reformu odmítnout. Ústupky, které na jeho výhrady koalice udělala, totiž podle něj nejsou dostatečné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ludvík Hovorka

Ludvík Hovorka | Zdroj: ČTK

Hovorka dlouhodobě nesouhlasí se zavedením poplatků u lékaře pro děti do 15 let. V reformě zůstaly, a proto Hovorka pro vládní baťoh ruku nezvedne. Platby u lékaře jako celek ale považuje za protiústavní.

"Ústava říká, že člověk má nárok na bezplatnou zdravotní péči, a myslím si, že plošné zavedení poplatků není úplně v souladu s Listinou základních práv a svobod," řekl Radiožurnálu Hovorka.

Stejný názor má také opozice. V případě, že reforma příští týden sněmovnou projde, chystá se sociální demokracie i komunisté proti ní podat ústavní stížnost. Jestli se k nim Hovorka připojí, zatím poslanec neví.

Další změny v reformě ale žádá také občanský demokrat Vlastimil Tlustý. Nelíbí se mu totiž, jak ministerstvo financí vyřešilo snižování daní pro lidi. "Ministerstvo financí ke snížené sazbě 12,5 procenta dopočítalo odpočitatelné položky tak, že pro významnou část příjmových skupin dochází ke zvýšení daňové zátěže," uvedl Tlustý.

Podle Vlastimila Tlustého by se tato chyba měla ještě v reformě opravit, jinak je připraven návrh nepodpořit. Není vyloučené, že ještě bude jednat i s premiérem Mirkem Topolánkem.

Podle šéfa resortu financí, lidovce Miroslava Kalouska je ale v koaličním kompromisu zapracovaná přesně ta varianta, kterou vypracovali experti ODS.

"S dopady této varianty na státní rozpočet i na jednotlivé příjmové skupiny jsou experti ODS seznámeni od 13. 7. Mohu také potvrdit, že podle této varianty expertů ODS budou na tom všechny příjmové skupiny v roce 2009 lépe, než jsou v letošním roce. Vůči vládnímu návrhu to pro všechny příjmové skupiny neplatí, některé na tom budou o něco hůře a některé na tom budou o něco lépe," vysvětlil Kalousek.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme