Teroristé z RAF chystali únos bývalého kancléře Brandta

Teroristé z Frakce Rudé armády (RAF) měli v roce 1977 v plánu unést bývalého kancléře Willyho Brandta. Píše to deník Bild s odvoláním na dosud utajovaný verdikt stuttgartského soudu z 80. let. Před ním se ze svých činů zodpovídali dva prominentní členové krajně levicové teroristické organizace Brigitte Mohnhauptová a Christian Klar.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Willy Brandt

Willy Brandt | Foto: CHS

Po dvaceti letech odtajnilo Spolkové státní zastupitelství rozsudky v procesu s vrahy Siegfrieda Bubacka. Za podíl na vraždě Spolkového generálního prokurátora tehdy soud vyměřil doživotní tresty pro teroristy Folkertse, Klara a Mohnhauptovou.

Poslední jmenovaná měla v dubnu 1977 na schůzce se čtyřmi komplici v nizozemském Utrechtu plánovat únos Willyho Brandta. Prominentního politika sociální demokracie chtěli teroristé vyměnit za své spolubojovníky z takzvané první generace RAF.

Andreas Baader, Gudrun Ensslinová a Jan-Carl Raspe si tehdy odpykávali své tresty ve věznici Stuttgart-Stammheim. Podle odtajněných dokumentů tehdy teroristé taky uvažovali o atentátu na schůzku ministrů zahraničí v Lucemburku.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme