V Číně umírá neobvykle mnoho lidí po zásahu bleskem

Čína hlásí neobvykle vysoký počet mrtvých v důsledku zásahu bleskem. Jen za poslední tři týdny takto zahynulo více než 300 lidí. Za celý rok se pak počet obětí vyšplhal už na 500. Meteorologové přičítají vysokou úmrtnost extrémnímu počasí doprovázenému častými bouřkami vlivem globálního oteplování. Většinu lidí zabil blesk při práci na poli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bouřka, blesky

Bouřka, blesky | Foto: www.bratislava.sk

Devětasedmdesát všech obětí tvoří farmáři, prohlásil šéf čínského meteorologického úřadu Čeng Kuo-kuang, podle kterého je při letošních neobvyklých výkyvech počasí obtížné stanovit přesnější předpověď.

Nejvyšší daň si přírodní živel vybral ve východní provincii Ťiang-si, kde blesk zabil už 116 osob. Podle expertů jsou ale na vině často sami lidé, kteří podceňují možné riziko a i v době bouřek vycházejí na otevřená prostranství.

Peking proto vyhlásil prevenční kampaň, informace o nebezpečí blesku dostane i na 420.000 základních a středních škol v celé zemi.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme