Reforma sněmovnou prošla

Poslanci schválili reformu veřejných financí. Pro reformu hlasovalo 101 zákonodárců z koalice společně s bývalými sociálními demokraty Milošem Melčákem a Michalem Pohankou. Lidovec Ludvík Hovorka nakonec zvedl ruku proti reformě. Balík reformních kroků má podle kabinetu stabilizovat veřejné rozpočty a snížit zadlužení státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. Čunek, M. Topolánek, M. Bursík a M. Kalousek

J. Čunek, M. Topolánek, M. Bursík a M. Kalousek | Zdroj: ČTK

Hlasování o reformě bylo v Poslanecké sněmovně velmi dramatické. Docházelo k několika slovním přestřelkám, ale reforma nakonec byla přijata, a to 101 hlasem.

Prosazení reformy při třetím čtení bylo otázkou dlouhých vyjednávání. Koaliční strany měly před začátkem schůze přislíbenou podporu bývalých členů sociální demokracie Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Výměnou ale musela koalice udělat ve svém finálním pozměňovacím návrhu několik ústupků.

Až do poslední chvíle nebylo jasné, jak se při hlasování zachová lidovec Ludvík Hovorka. Ještě těsně před schůzí se ho snažili přesvědčit i samotní lidovci. Kamenem úrazu se ale nakonec stala novela zákona o kategorizaci léčiv, kterou k reformě přilepilo ministerstvo zdravotnictví.

"Protože ale ta míra pochopení nebyla, tak bohužel nemohu tento návrh tak, jak je předložen, podporovat," řekl Hovorka před poslanci. Ministr financí Miroslav Kalousek byl ale i přesto spokojený. "Schválená změna rozpočtové legislativy mně umožní předložit rozpočet," řekl Kalousek.

"Každá výhra v politice je svým způsobem kompromis," dodal premiér Mirek Topolánek. Šéf zelených Martin Bursík si nicméně myslí, že dnešní hlasování Ludvíka Hovorky bude do budoucna nutné brát opravdu vážně. "V žádném případě bych to nepodceňoval. Znamená to daleko lépe komunikovat dovnitř politických stran," doplnil Bursík.

Opozice reformu zásadně odmítá. Na hlavu premiéra a celé vládní koalice se nesla při dnešním jednání velmi tvrdá kritika. Když poslanci hlasovali o pozměňovacích návrzích, tak sociální demokraté dokonce odešli ze sálu. Opozice, podle které reforma přispěje jen bohatým lidem, ostatní poškozuje a je celkově nesystémová, teď chce chystat změny, které se bude snažit v nejbližších měsících prosadit.

"Tak špatná reforma, jako je tady teď, tady ještě nebyla. Je třeba udělat všechno pro to, aby se to změnilo," dodal šéf klubu komunistů Pavel Kováčik. Sociální demokracie i KSČM nejspíš podají na reformu také ústavní stížnost.

Spolu s odboráři sociální demokraté pohrozili, že pokud reforma projde, chtějí připravit řadu pozměňovacích novel, které její dopady zmírní. Sociální demokraté také v případě, že by reformní balík začal platit a prošel i Senátem, připravují ústavní stížnost. K tomu ale koaliční strany velkou váhu nepřikládají.

Zahájení schůze doprovázela demonstrace nezávislých odborů. Před budovou sněmovny se jich sešlo několik desítek.

Reformu veřejných financí teď musí posoudit ještě Senát a prezident.

Veronika Malá, Vilém Janouš, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme