Rozsáhlé požáry dál pustoší Řecko

V Řecku propukají stále nové požáry. Jen do dnešního rána jich přibylo 89. Podle nejnovější bilance přišlo o život nejméně 63 lidí, desítky osob utrpěly zranění a na 3000 lidí ztratilo střechu nad hlavou. Nové požáry propukají rychleji, než je hasiči stačí dostat pod kontrolu. Do země proudí zahraniční pomoc. Tu už přislíbilo i Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plameny se blížily k Olympii

Plameny se blížily k Olympii | Zdroj: ČTK

Výjimečný stav a desítky ničivých požárů - tak vypadá už několikátým dnem situace v turisty hojně navštěvovaném Řecku. Plameny spalují na 70 tisíc hektarů území. Ničivý živel si vyžádal už 63 mrtvých. Počet obětí ale pravděpodobně bude stoupat. Mnoho lidí totiž nestačilo odejít ze svých domovů a plameny je uvěznily ve vesnicích.

Počet obětí rozsáhlých požárů v Řecku stoupl na 63. Asi tři tisíce lidí přišly o střechu nad hlavou. Plameny podle hasičů řádí na více než polovině řeckého území. Ohrožovaly i památkově chráněné pásmo starověkého města Olympie na poloostrově Peloponés a také dva a půl tisíce let starý chrám Apollóna Epikúra v Arkádii.

Za posledních 24 hodin se ale rozhořely desítky nových požárů. Především kvůli silnému větru. Kritickou situaci se tak stále nedaří zvládnout. To potvrzuje i zástupce českého velvyslanectví v Aténách Jan Husák: "Situace v Řecku je stále tragická. Požáry na jižním Peloponésu a na Evii jsou stále obrovské a hasičskému sboru se je nedaří dostat pod kontrolu."

Nově hoří v Phiotidě v centrální části Řecka, v regionu města Ioannina na severozápadě a na ostrově Kefalonia v Jónském moři. Tam navíc zaznamenali zemětřesení přesahující pátý stupeň Richterovy škály.

Premiér Kostas Karamanlis už v sobotu vyhlásil v celé zemi výjimečný stav. Policie zatím neúspěšně pátrá po žhářích. Za informace vedoucí k jejich dopadení slíbily úřady odměnu až milionu eur. Jak Radiožurnálu řekla novinářka Sofia Karakeva, obyvatelé rozsah neštěstí připisují i údajné nečinnosti úřadů a špatné koordinaci záchranných prací.

Česká vláda Řecku nabízí zapůjčení speciálního vrtulníku

Do sužované země míří další mezinárodní pomoc. Protipožární vybavení přislíbily Španělsko, Norsko a Izrael. Český šéf diplomacie Karel Schwarzenberg schválil na pomoc Řecku uvolnění částky do pěti milionů korun; pomoc má být poskytnuta ve formě zapůjčení vrtulníku policejní letecké služby typu Bell 412 HP.

Stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek kritizoval, že České republice trvá pomoc Řecku moc dlouho, avšak podle mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové řeší Praha pomoc Aténám od víkendu. Ministerstvo zahraničí do dneška čekalo na odpověď policie a hasičů, jaká pomoc by byla nejefektivnější.

Podle Opletalové nemají zatím naše úřady zprávy o tom, že by byli v ohrožení také čeští občané. Ministerstvo ale doporučuje, aby se turisté před cestou do Řecka informovali o aktuální situaci, například u cestovních kanceláří, které jim pobyt organizují. Případně na řecké turistické centrále, která sídlí v Praze.

"Na ambasádu se během víkendu obrátilo zatím jenom několik českých občanů. Neměli žádné vážné problémy, pouze se radili, jak cestovat, protože některé silnice jsou uzavřené. My můžeme českým občanům poradit, aby kontaktovali spíše cestovní kanceláře, které znají konkrétní situaci v jednotlivých lokalitách," dodala mluvčí.

Milan Kopp, Adam Weiss, Aleš Kouba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme