Příštím tureckým prezidentem bude Abdullah Gül

Turecko má novou hlavu státu. Parlament dnes ve třetím kole volby potvrdil ve funkci dosavadního ministra zahraničí Abdullaha Güla. Pětiměsíční maratón volby tureckého prezidenta je tak definitivně u konce. Proti jeho volbě vystupovala opozice, která se domnívá, že Gül bude posilovat vliv islámských kruhů, přestože je v Turecku uzákoněno oddělení státu od církve. Stejné obavy vedly letos na jaře k vlně protestů, když byl Gül nominován poprvé, a nakonec i k předčasným volbám. Ty však největší strana AKP znovu drtivě vyhrála a svého kandidáta prosadila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Abdullah Gül

Abdullah Gül | Zdroj: ČTK

Dnešní kolo mělo zcela očekávaný průběh, stačila prostá většina všech přítomných poslanců, kterou vládní Strana spravedlnosti a rozvoje disponuje. Abdullah Gül se tak stal jedenáctým prezidentem Turecka a vůbec prvním dá se říci islamistou, který bude tuto funkci vykonávat.

Úřadu se ujme i na vzdory tomu, že armáda včera přišla s prohlášením, ve kterém oznámila, že existují snahy podkopat sekulární ráz Turecka. Vysloveně při tom hovořila o centrech zla, ale nejmenovala nikoho, neuvedla, že by tím mohla mít na mysli například Stranu spravedlnosti a rozvoje.

Dnešní volba proběhla zcela demokraticky. Určitá část veřejnosti s ní přesto není spokojena. Nyní všichni zvědavě očekávají, zda se ještě armáda při oslavách Dne vítězství nějakým způsobem nepostaví proti jeho volbě. Otázkou je také, jak a zda se bude prezentovat první dáma Turecka, která je vůbec první dámou Turecka v šátku

Prezident má v Turecku sedmiletý mandát. Jmenuje nejvyšší představitele klíčových institucí, ale jeho role je především reprezentativní.

Klára Stejskalová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme